House in Jbeil, Restoration and Extension

The House in Jbeil is an adaptive reuse of a sericulture lodgement, a testament to silk production in Lebanon and the rise of a new class of bourgeoisie. These testimonies of the past are not to be turned into cold museums but should continue to be lively places - and the great challenge here is to combine contemporary living with the preservation of heritage.

Located within the first slopes surrounding Byblos, the living spaces are organized around a courtyard with every room attached to and revolving around it. As the starting point of the project, the courtyard controls every room - it assembles everyone.

The contemporary volume is carefully nested with the historical building. With a separation in treatment, the addition reads clearly as a clean-cut volume branching to the existing one: traditional techniques for the historical structure are matched with a contemporary steel and wood extension. The house is richer from its double identity, the serene combination of two eras, both at their full expression.

House in Jbeil, Restoration and Extension

Exterior perspective from landscaped garden

House in Jbeil, Restoration and Extension

Exterior view from courtyard

House in Jbeil, Restoration and Extension

Interior view of existing structure

House in Jbeil, Restoration and Extension

Plan of existing structure prior to intervention

House in Jbeil, Restoration and Extension

Aerial Image showing the House in Jbeil with its immediate surrounding

House in Jbeil, Restoration and Extension

Elevation

House in Jbeil, Restoration and Extension

Scale Model

House in Jbeil, Restoration and Extension

Interior perspective of main living space

Media Gallery Picture
Loading
Stay up to date
Subscribe to our newsletter for our latest news lorem Ipsum is simply for our latest news lorem Ipsum is simply.